top of page

Dag 23


Erg koud, bevroren ijs in de emmers. Wij, Ray en ik en de oma van Denzel gaan naar Okahandja…je weet wel via de hobbelige weg. De laatste batch brood van gisteren kan vandaag nog verkocht worden, nog 14 te gaan.

Eerst gaan wij langs het biltong-bedrijf van Herman, en nemen een brood mee! Wij krijgen een kleine rondleiding, veel werknemers zo’n 250 mensen. Herman heeft vandaag niet veel tijd, en brengt ons direct in contact met zijn netwerk.

In de biltongshop zit toevallig een vrouw, die mij direct opvalt. Niks is toeval blijkt, zij blijkt een missionair-gezin in Namibië. Weliswaar op een heel ander gebied, zoals mensensmokkel. Haar man geeft leadershiptrainingen. Wij hebben een gesprek met Watson, die veel werk verzet heeft in het gebied waar wij verblijven. Onder het genot van een cappuccino en een overheerlijk biltongbroodje. Vertelt hij en wij honderduit.

Hij eindigt luid en duidelijk met een zegeningsgebed, onder handoplegging, wij zijn weer helemaal ontdaan. Maar wij moeten weer verder, er wordt weer aan onze jas getrokken…. Op naar Brian en Sarah, een kleine meeting in de koffieshop van de Spar.

Een behoorlijke tegenvaller is dat de motor van de broodmixer nog steeds niet is gerepareerd. Dan weer terug naar ons stekkie, met boodschappen en een extra verantwoordlijkheid voor de hele toko. Want Sarah (de toezicht-houdster) gaat een paar dagen naar Windhoek voor overleg. Onderweg zien wij nog een struisvogel.

Ook vandaag komt de broodverkoop langzaam op gang. Om 16.00 u hebben wij nog 8 broden in voorraad. Dan maar in de diepvries…nog even wachten. En dat blijkt niet nodig, precies alle 8 gaan nog over de toonbank. Onze bekende dronkaard is er ook…hij wil ook wel brood, maar heeft geen geld. Hoe ga je daar weer mee om…hij krijgt een ander maaltje uit de diepvries. Wij denken dat dit de beste oplossing is om de broodverkoop naar een ieder eerlijk te laten verlopen.

Uit voorbereiding op nog een koude nacht (-5 graden), dit keer vroeg naar bed (19.00 u), zoals eigenlijk alle bewoners hier doen. Behalve onze beep-bob-boy van hiernaast… zijn geluidsbox staat nog op 1000 decibellen.


bottom of page